7 motive pentru care trebuie să te înscrii într-o asociație studențească

Ghidul studentului

Organizațiile studențești sunt structuri de voluntari care se întâlnesc periodic, având ca scop principal susținerea intereselor și nevoilor acestora în cadrul universității. Ele oferă studenților oportunitatea de a se implica activ în viața universitară, de a-și îmbunătăți abilitățile profesionale și de a se dezvolta personal prin diverse activități și programe.


Fie că te gândești să te înscrii și tu într-o asociație studențească sau că pur și simplu te întrebi de ce acestea sunt atât de lăudate de oameni de succes din diferite domenii, de profesorii tăi sau chiar de studenții mai mari, am pregătit pentru tine această listă de 7 motive pentru care asociațiile studențești sunt foarte benefice în parcursul unui tânăr student, la început de drum și care te-ar putea ajuta să te hotărăști să te înscrii numaidecât într-una. 


  • Networking

În cadrul unei organizații studențești ai oportunitatea de a întâlni alți studenți cu interese similare, printre care cu siguranță îți vei construi prietenii solide și sănătoase. Aici studenții sunt deschiși să socializeze, să împărtășească din cunoștințele lor și să învețe de la alții. 

În plus, prin participarea la evenimente organizate de asociație, îți este facilitat contactul cu experți în multiple domenii specifice, astfel putând să îți formezi o rețea de cunoștințe în domeniile care te interesează.



  • Îmbunătățirea unor soft-skills foarte utile 

În cadrul unei organizații, vei avea ocazia să iei decizii, să coordonezi proiecte și să lucrezi cu alți studenți pentru a atinge obiective comune. Acest lucru te poate ajuta să înveți să comunici eficient, să rezolvi probleme și să te adaptezi la diverse situații, la diverse persoane sau cerințe. Astfel, îți vei șlefui două abilități foarte importante, care îți vor folosi cu siguranță pe viitor, indiferent în ce domeniu vei alege să lucrezi: leadership-ul și lucrul în echipă. 


  • Sporirea culturii generale 

Proiectele organizațiilor studențești ating o varietate de teme, incluzându-le pe cele sociale, științifice, artistice sau tehnologice. Participarea la proiecte din domenii diverse poate ajuta la sporirea culturii generale prin dezvoltarea unui spectru mai larg de cunoștințe și abilități. De exemplu, proiectul IT is Business, dezvoltat de BOS, urmărește contopirea mediului IT cu cel de afaceri, ediția de anul acesta propunându-și să introducă studenții în lumea investițiilor online și a mediului bancar, aflat într-o continuă inovație.

De asemenea, un proces eficient de învățare se petrece și în cadrul departamentelor sau echipelor în care este organizată asociația. În funcție de branșa pe care o alegi, poți învăța să utilizezi proficient anumite programe (Photoshop, Excel sau Google Analytics), să realizezi analize și să faci research în scopurile asociației, să programezi în alte limbaje decât cele învățate până acum, să construiești și să întreții un site oficial și nu numai. 


  • Creșterea atractivității CV-ului propriu

O problemă cu care se confruntă mulți tineri care debutează pe piața muncii este pregătirea unui CV atractiv, care să le crească șansele de angajare. Asociațiile studențești nu oferă doar experiențe deosebite de învățare, ci și certificate de voluntariat care îți vor îmbogăți CV-ul, făcându-te de nerefuzat pentru angajatori. Studiile demonstrează că studenții care s-au implicat organizații se angajează mai repede decât cei care nu au participat într-o asociație studențească.


  • Oportunități de angajare

Drumul de la pregătirea CV-ului tău la angajarea propriu-zisă nu trebuie să fie unul lung și anevoios. Prin intermediul sponsorilor asociației sau invitaților din cadrul proiectelor, îți poți găsi cu ușurință un loc de muncă pe placul tău. Aceștia recrutează studenții implicați și capabili încă din timpul facultății. Pe deasupra, te poți angaja chiar datorită colegilor mai mari din asociație, care lucrează deja. De multe ori, angajatorii, mulțumiți de competențelor acestora, îi roagă pe foștii membri ai asociațiilor să le transmită ofertele lor de lucru colegilor mai mici. 


  • Dobândirea responsabilității și a time-managementului

Implicarea într-o organizație studențească te învață să îți gestionezi timpul mai eficient, deoarece trebuie să îți planifici activitățile în jurul întâlnirilor și a altor responsabilități asociate organizației. Aceasta poate însemna să îți planifici mai bine orele de studiu și să îți acorzi suficient timp pentru a îndeplini toate responsabilitățile asociate cu organizația.

În plus, participarea într-o organizație studențească poate oferi oportunități de a lua decizii importante, inclusiv de a greși și a învăța din greșeli– de exemplu în cazul organizării unui proiect, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea abilităților tale de luare a deciziilor și asumare a responsabilității.


  • Nu în ultimul rând, relaxare și distracție

Și, în fine, partea noastră preferată din întreaga experiență a vieții de student: distracția. 

Cu toții știm cum, câteodată, facultatea poate deveni copleșitoare. După o zi lungă cu un program încărcat, câteva ore de învățat pentru un test sau o lungă perioadă de învățare pentru examenele din sesiune, nu e nimic mai binevenit decât o ieșire cu prietenii din departament, o petrecere în club cu colegii din echipă sau chiar o excursie de team-building alături de toți membrii asociației. Aceste momente speciale alături de oamenii dragi îți vor îmbunătăți garantat starea de spirit, poate doar cu prețul somnului pierdut, căruia oricum nu vei apuca să îi duci lipsa, pentru că știi ce se spune: Noi, studenții, știm cel mai bine să ne distrăm.