Stres, facultate și sesiune: cum le gestionăm?

Ghidul studentului

Facultate, examene, verificări, proiecte... Fie că este prima ta sesiune sau ești deja obișnuit, stresul își face simțită prezența în această perioadă încărcată. Adesea uităm să avem grijă de noi pentru a reuși să ducem toate sarcinile la capăt într-un timp cât mai scurt. Astăzi îți vom vorbi despre cât de dăunător este stresul, cum te încurcă de fapt și cum poți să îl gestionezi cât mai eficient.

Probabil adesea te-ai simțit copleșit și te-ai întrebat în unele momente eu de ce nu pot sa învăț? Factorii de stres ne influențează atât pe plan psihic, cât și fizic: probleme de concentrare, agitație, lipsa poftei de mâncare și gânduri distructive. Așadar, este important să înțelegi cum stresul îți poate influența negativ viața. Astfel, din nevoia de a conștientiza acest aspect am căutat răspunsul la întrebarea cum să scapi de stres?

Odihnește-te

Deși poate părea de la sine înțeles, odihna corespunzătoare este un element cheie. Când corpul este obosit, crește nivelul cortizolului, cunoscut drept hormonul stresului. Așadar, între 7 și 9 ore de somn pe noapte sunt recomandate pentru o bună funcționare a organismului.

Fă-ți un program

Dacă simți că volumul de muncă în sesiune este copleșitor, crearea unui program pe zile poate fi folositoare. Ia o foaie și un pix și structurează un orar în care organizezi lecțiile pe capitole. Astfel, îți setezi un țel și poți lucra cât mai organizat pentru îndeplinirea lui. De asemenea, încearcă să creezi acest plan cu câteva săptămâni înainte pentru a nu lăsa totul pe ultimele zile.

Celebrează micile victorii

Ai mai învățat un capitol? Ai terminat cursurile de la o materie? Oferă-ți o recompensă și un moment de pauză pentru efortul depus. Fiecare mică victorie trebuie celebrată pentru a te motiva și a lucra în continuare. Este dovedit că îți poți focusa creierul mai bine atunci când ai un element motivator precum recompensele.

Schimbă locul în care înveți

Unul dintre cele mai importante aspecte ale învățării este mediul în care te afli. Dacă până acum ai stat în camera ta și ai învățat singur, încearcă să iei în considerare și alte perspective. Există o mulțime de posibilități pentru a îmbina utilul cu plăcutul: ia-ți notițele cu tine și mergi să înveți într-o cafenea. În București îți recomandăm cafenelele M60, Mingle sau Beans and Dots dacă vrei să savurezi o cafea de specialitate dar și să fii cât mai productiv. O să observi că mulți studenți optează pentru această variantă așa că nu te vei simți singur, ba mai mult, chiar îți poți găsi parteneri de studiu și prieteni noi.

Bonus, încearcă să îți convingi și prietenii să facă acest lucru alături de tine. Studiile arată că învățatul în grup are efecte benefice, ajutându-te să te concentrezi mai bine când vezi și alți oameni lucrând.

Oferă-ți timp de relaxare

Până acum am vorbit despre cum să faci procesul de învățare mai puțin stresant, însă un alt aspect important este și relaxarea. Da, ai auzit bine. Poate că sună nefiresc sau o pierdere de timp, dar momentele de respiro sunt mai benefice creierului decât ai crede. Este total normal să îi oferi creierului o pauză după un volum mare de muncă. Încearcă să ieși la o plimbare în aer liber sau să te uiți la un serial și îți garantăm că altfel vei învăța având creierul odihnit.

Vorbește cu cineva

Fiind student, perioada sesiunii nu este stresantă doar pentru tine, ci și pentru prietenii tăi. Cu siguranță nu ești singurul student care trece prin momente grele în perioada examenelor. Încearcă să discuți despre felul în care te simți, să asculți și alte perspective. Să ceri ajutorul celor dragi în momente dificile nu ar trebui să fie o rușine.

Deși adesea sesiunea este o perioadă plină de activități, este important să nu ne neglijăm sănătatea și să lăsăm stresul sa ne acapareze viața. Ține minte ca în această perioadă să pui accent și pe nevoile tale pentru o mai bune desfășurarea a lucrurilor.


Articole

Viață de Student
5 localuri perfecte pentru buzunarul studenților Studentul mereu pe low buget...
Cu toții suntem conștienți de cât de greu e să fii student, să vrei să ieși în oraș și să nu ai fonduri suficiente pentru acest aspect. Ți-ai dorit să ieși cu prietenii la o băută, dar nu ai bani? Iată câteva localuri din București...
20/09/2022 Vezi mai mult
Mâncare de student
3 rețete de mâncare simple care să îți facă viața de student mai ușoară Ușurează-ți viața!
Probabil cea mai dificilă etapă din perioada de acomodare la viața de student, a fost să învăț să gătesc. Nu vă gândiți la cine știe ce preparate, am început cu baby steps, preparate rapide, ieftine, dar gustoase care mi-au făcut viața...
09/06/2021 Vezi mai mult
Cadouri Accesibile
25 de cadouri cu care să îți surprinzi apropiații Crăciunul acesta Salvează-ți sărbătorile!
Luna decembrie vine cu o mare încărcătură emoțională, dar mai presus de toate, cu întrebarea care ne dă bătăi de cap aproape tuturor: „Ce iau anul ăsta de Crăciun?”. Sperăm să venim în ajutorul tău și al portofelului tău cu niște...
22/12/2022 Vezi mai mult
Viață de Student
7 motive pentru care trebuie să te înscrii într-o asociație studențească Tu ce faci cu studenția ta?
Organizațiile studențești sunt structuri de voluntari care se întâlnesc periodic, având ca scop principal susținerea intereselor și nevoilor acestora în cadrul universității. Ele oferă studenților oportunitatea de a se implica activ în viața...
22/03/2023 Vezi mai mult
Gestionarea timpului
Gestionarea timpului în mai puțin de 10 pași Vrei să fii mai organizat?
Fie că suntem elevi, studenți, avem un job part-time sau full-time, cu toții știm cum e să avem foarte multe lucruri de făcut într-o perioadă scurtă de timp. Cine nu a folosit măcar o dată expresia "N-am când să le fac pe toate" sau "N-am...
19/05/2023 Vezi mai mult
Stresul în Sesiune
Ce îi trezește pe studenți pentru examenul de la 7 dimineața? Cum a trezit BOS studenții in sesiune?
Sesiunea reprezintă una dintre cele mai stresante și aglomerate perioade ale anului. Și cine să înțeleagă mai bine acest lucru dacă nu chiar studenții? Dorind să ajute tinerii aflați în timpul examenelor, echipa BOS a lansat alături de partenerii...
20/06/2023 Vezi mai mult