Facultate, examene, verificări, proiecte... Fie că este prima ta sesiune sau ești deja obișnuit, stresul își face simțită prezența în această perioadă încărcată. Adesea uităm să avem grijă de noi pentru a reuși să ducem toate sarcinile la capăt într-un timp cât mai scurt. Astăzi îți vom vorbi despre cât de dăunător este stresul, cum te încurcă de fapt și cum poți să îl gestionezi cât mai eficient.
Probabil adesea te-ai simțit copleșit și te-ai întrebat în unele momente eu de ce nu pot sa învăț? Factorii de stres ne influențează atât pe plan psihic, cât și fizic: probleme de concentrare, agitație, lipsa poftei de mâncare și gânduri distructive. Așadar, este important să înțelegi cum stresul îți poate influența negativ viața. Astfel, din nevoia de a conștientiza acest aspect am căutat răspunsul la întrebarea cum să scapi de stres?
Odihnește-te
Deși poate părea de la sine înțeles, odihna corespunzătoare este un element cheie. Când corpul este obosit, crește nivelul cortizolului, cunoscut drept hormonul stresului. Așadar, între 7 și 9 ore de somn pe noapte sunt recomandate pentru o bună funcționare a organismului.
Fă-ți un program
Dacă simți că volumul de muncă în sesiune este copleșitor, crearea unui program pe zile poate fi folositoare. Ia o foaie și un pix și structurează un orar în care organizezi lecțiile pe capitole. Astfel, îți setezi un țel și poți lucra cât mai organizat pentru îndeplinirea lui. De asemenea, încearcă să creezi acest plan cu câteva săptămâni înainte pentru a nu lăsa totul pe ultimele zile.
Celebrează micile victorii
Ai mai învățat un capitol? Ai terminat cursurile de la o materie? Oferă-ți o recompensă și un moment de pauză pentru efortul depus. Fiecare mică victorie trebuie celebrată pentru a te motiva și a lucra în continuare. Este dovedit că îți poți focusa creierul mai bine atunci când ai un element motivator precum recompensele.
Schimbă locul în care înveți
Unul dintre cele mai importante aspecte ale învățării este mediul în care te afli. Dacă până acum ai stat în camera ta și ai învățat singur, încearcă să iei în considerare și alte perspective. Există o mulțime de posibilități pentru a îmbina utilul cu plăcutul: ia-ți notițele cu tine și mergi să înveți într-o cafenea. În București îți recomandăm cafenelele M60, Mingle sau Beans and Dots dacă vrei să savurezi o cafea de specialitate dar și să fii cât mai productiv. O să observi că mulți studenți optează pentru această variantă așa că nu te vei simți singur, ba mai mult, chiar îți poți găsi parteneri de studiu și prieteni noi.
Bonus, încearcă să îți convingi și prietenii să facă acest lucru alături de tine. Studiile arată că învățatul în grup are efecte benefice, ajutându-te să te concentrezi mai bine când vezi și alți oameni lucrând.
Oferă-ți timp de relaxare
Până acum am vorbit despre cum să faci procesul de învățare mai puțin stresant, însă un alt aspect important este și relaxarea. Da, ai auzit bine. Poate că sună nefiresc sau o pierdere de timp, dar momentele de respiro sunt mai benefice creierului decât ai crede. Este total normal să îi oferi creierului o pauză după un volum mare de muncă. Încearcă să ieși la o plimbare în aer liber sau să te uiți la un serial și îți garantăm că altfel vei învăța având creierul odihnit.
Vorbește cu cineva
Fiind student, perioada sesiunii nu este stresantă doar pentru tine, ci și pentru prietenii tăi. Cu siguranță nu ești singurul student care trece prin momente grele în perioada examenelor. Încearcă să discuți despre felul în care te simți, să asculți și alte perspective. Să ceri ajutorul celor dragi în momente dificile nu ar trebui să fie o rușine.
Deși adesea sesiunea este o perioadă plină de activități, este important să nu ne neglijăm sănătatea și să lăsăm stresul sa ne acapareze viața. Ține minte ca în această perioadă să pui accent și pe nevoile tale pentru o mai bune desfășurarea a lucrurilor.