Fie că suntem elevi, studenți, avem un job part-time sau full-time, cu toții știm cum e să avem foarte multe lucruri de făcut într-o perioadă scurtă de timp. Cine nu a folosit măcar o dată expresia "N-am când să le fac pe toate" sau "N-am timp nici să respir"?
Dacă și tu te simți contra-cronometru și nu știi foarte multe despre gestionarea timpului și ce să faci mai întâi, atunci articolul ăsta e pentru tine. Sperăm ca sfaturile de aici să te ajute în orice situație, fie că e vorba de examene, ieșiri în oraș, sau pur și simplu vrei să-ți gestionezi timpul pentru ca la finalul zilei să te relaxezi.
Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să-ți gestionezi mai bine timpul este să te gândești la toate lucrurile pe care le ai de făcut și să le înșiri pe o foaie. Nu doar că o să ai o imagine de ansamblu asupra fiecărui lucru pe care îl ai de făcut, dar așa vei fi sigur că nu uiți niciunul și nimic nu te va mai surprinde. Recomandăm să-ți iei o agendă specială pentru asta sau, dacă vrei, poți să îți notezi și într-un word sau în notițele de pe telefon.
Tip: încearcă să fii realist cu numărul de lucruri pe care ți le propui pentru ziua următoare. E important să găsești echilibrul în cantitatea de task-uri, astfel încât să nu te epuizezi rezolvându-le, dar totuși să ieși din zona de confort.
Înainte de a face orice, trebuie să te gândești care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le realizezi. După ce le-ai bifat de pe listă, poti să-ți ocupi timpul și cu task-urile care nu sunt atât de urgente sau de o importanță majoră pentru tine.
Știm cu toții că e tentant să începi cu ce e mai greu pentru a scăpa mai repede, însă așa doar te epuizezi și nu o să mai ai energie să te apuci de ce e mai simplu. Prin urmare, ține cont întâi de criteriul importanței, iar apoi de cel al simplității pentru a face tot ce ți-ai propus.
Da, toți am fost tentați să lăsăm pe mâine lucrurile care ne-au mai rămas la finalul zilei. Afirmații precum “Le las pe mâine, am făcut destul azi” nu ne fac un bine, ci ele doar amână pe mâine efortul și ne aglomerează ziua. Prin urmare, trebuie să încerci să îți respecți planul oricât de greu ți-ar fi. Cu cât termini mai repede, din fericire, cu atât ai mai mult timp pentru tine spre finalul zilei și poți să te bucuri de o bine meritată pauză.
Daca ai mai multe task-uri simple precum “du gunoiul”, “spală vasele”, “șterge praful”, sau alte lucruri care aparțin aceluiași domeniu de activitate, în loc să le faci pe parcursul zilei, poți să încerci să le faci pe toate unul după altul. Așa mergi din aproape în aproape, în loc să sari de la un subiect la un altul cu totul diferit.
E normal ca, lucrând non-stop, să te epuizezi și să ajungi, în final, la burn-out. Propune-ți ca după fiecare task dificil sau care durează mai mult să iei o pauză în care să faci ceva pentru tine, fie că e vorba să ieși cu prietenii și să petreci (te așteptăm in BOS) sau să asculți niște muzică, podcast-uri, să citești sau să faci sport.
Un bun exemplu îl reprezintă telefonul. Oricât de frumos ar fi, nu putem fi productivi în timp ce primim notificări (și chiar am încercat). Orice notificare ne întrerupe concentrarea și firul gândurilor și astfel ne ia mult mai mult să realizăm ceea ce ne propunem. Sfatul nostru este să îl duci în altă cameră, eventual să-l pui pe silent și, ca un fel de reward, poți ca după fiecare task terminat să te relaxezi și să te uiți pe el.
Ultimul dar nu și cel din urmă sfat e, din păcate, cel mai greu. Poți întreba pe oricine: a-ți repara programul de somn și a te trezi devreme e un lucru foarte dificil. Cu toate astea, îți garantăm că merită din plin. Sentimentul de realizare pe care îl simți după ce ai făcut o bună parte din task-uri e atât de plăcut încât te face, într-un fel, să vrei să fii cât mai productiv.
Știm că totul poate părea copleșitor, dar avem încredere în tine! Știm că te vei descurca și îți vei ocupa timpul cu lucrurile care chiar contează și că te vei organiza cât mai eficient. You got this!