Mulți oameni, când aud termenul de “blockchain", se gândesc la concepte ce par de obicei prea complicate și dificil de înțeles. Această asociere se datorează lipsei de familiaritate cu modul ei de funcționare. În ciuda aparențelor, acest domeniu nu este rezervat doar specialiștilor în informatică sau finanțe. Blockchain-ul, în esența sa, este un concept fundamental simplu, care poate fi înțeles și apreciat de oricine, indiferent de nivelul său de expertiză tehnică.
Dacă ești printre cei care au auzit de tehnologia blockchain și vrei să te familiarizezi cu ea, atunci hai să simplificăm puțin totul!
Ce e, mai exact, blockchain-ul?
Dacă ai auzit de cryptomonede, atunci cu siguranță ai auzit de blockchain. Este elementul pe care se bazează atât Bitcoin, cât și Ethereum. În termeni simpli, este un registru unde datele sunt stocate într-un mod mai sigur, transparent, fără a fi alterate sau modificate și fără a fi nevoie de o parte terță pentru a le gestiona.
Blockchain-ul a fost inventat, inițial, pentru facilitarea tranzacțiilor în mediul business. Dar el poate fi utilizat pentru o multitudine de alte domenii, precum educația, finanțe și bănci, supply chain management, imobiliare, agenții, etc.
Ok, dar ce caută blockchain-ul în educație?
Tehnologia blockchain poate fi utilizată într-o varietate de moduri în educație, totul depinde de creativitatea ta!
Iată câteva dintre ele:
1) Stocarea sigură a diplomelor și a certificatelor
În ultima perioadă, au apărut tot mai multe situații în care unii studenți se duc să-și ridice diploma de la facultate și descoperă că aceasta s-a pierdut. Alții descoperă ca a fost aruncată/deteriorată din greșeală. Indiferent de motivul pierderii sau deteriorării diplomelor, un lucru e cert: o bucată de hârtie nu poate ține la nesfârșit. De asemenea, diplomele poate fi cu ușurință falsificate. Prin intermediul tehnologiei blockchain, acestea pot fi accesate rapid și ușor de către absolvenți și angajatori, în același timp prevenind falsificarea și manipularea lor.
2) Validarea identității studenților
Un lucru ce ține tot de birocrație îl constituie legitimațiile de student, făcute dintr-o hârtie fragilă care se presupune că trebuie să reziste timp de trei ani și pe vânt, și pe ploaie. Cu ajutorul blockchain-ului, se pot crea legitimațiile studenților, care pot fi folosite în diverse moduri, precum participarea la cursuri, accesarea resurselor și a anumitor facilități precum cantina, sălile de sport etc.
3) Îmbunătățirea procesului de admitere în facultăți
Chiar dacă acest proces a fost cu mult îmbunătățit față de anii precedenți, acesta ar putea fi adus la un alt nivel de inovație datorita tehnologiei blockchain. Studenții și-ar putea încărca documentele de admitere într-un mediu digital sigur și transparent, reducând timpul și resursele necesare pentru gestionarea procesului.
4) Îmbunătățirea procesului de practică in facultăți
Atunci când studenții trebuie să realizeze practica pentru anul II, aceștia trebuie să obțină semnăturile necesare de la profesori, conducerea facultății și angajatori. În acest caz, tehnologia blockchain le-ar putea face viața mai ușoara prin implementarea unui sistem digital de semnături electronice. Acesta le-ar permite studenților să își încarce documentele într-o platformă online securizată, unde ulterior să fie semnate digital de către profesori sau angajatori. Semnăturile ar fi înregistrate și stocate în mod sigur si autentic în blockchain. Altă idee ar fi o platformă de management a practicii bazată pe blockchain, unde studenții să își poată încărca raportul de practică într-un mod mai ușor.5) Monitorizarea progresului academic al studenților/elevilor
Folosind blockchain-ul, istoricul academic al unui student poate fi înregistrat și stocat în mod transparent, acesta incluzând, pe lângă note, și alte competențe sau realizări academice.
Sperăm că acest articol te-a ajutat să vizualizezi mai bine cu ce ne poate ajuta tehnologia blockchain, aceasta având aplicabilitate atât în cadrul cryptomonedelor, cât și al altor domenii din viața noastră.