Public Speaking 101

Recunoaște că și ție îți este frică să vorbești în public! Nu toți ne simțim în largul nostru când vine vorba de public speaking. Cel mai probabil, suntem neliniștiți și nu știm ce să spunem.

Cu toții am participat măcar o dată la o conferință și ne-am întrebat „Cum poate să vorbească în fața atâtor persoane?” sau „Cum de nu are emoții?”. Adevărul este că toți oamenii au emoții, doar că au învățat cum să le țină în frâu atunci când vine vorba de vorbitul în public.

Dacă vrei să afli și tu mai multe despre public speaking și cum să depășești această teamă, iată câteva sfaturi utile:

1. Pregătește-ți bine discursul!

Pentru ca discursul tău să aibă un real succes în rândul publicului, este important să îți alegi clar subiectul ce urmează a fi prezentat și să elaborezi cu mare atenție textul, astfel încât să evidențiezi ideile principale ale acestuia. De asemenea, selectează cu grijă cuvintele pentru a atrage atenția publicului și a le menține interesul până la final. Încearcă să te documentezi pe internet sau din cărți, scrie-l și structurează-l cu grijă. Primul pas este gata!

2. Repetă înainte

Pentru a avea impact asupra publicului, trebuie să emani încredere. Cum poți face asta? Cea mai simplă metodă este de a exersa în fața oglinzii sau a unei persoane apropiate.
Fii creativ!
Când vine vorba de susținerea unui discurs, creativitatea și imaginația au un rol foarte important, acestea reprezintă armele secrete ale oricărui speaker. Nimeni nu apreciază un discurs bazat strict pe informații. Încearcă, pentru a destinde atmosfera și pentru a fi mai aproape de oameni, să inserezi anumite momente amuzante, întrebări retorice sau mici curiozități – interacționează cu publicul tău! Adaptează-te situației și lasa-ți imaginația să lucreze.

3. Autodisciplina

Teama de eșec este, in general, principala cauză care duce la aparitia senzatiei de anxietate. Emoția este o reacție naturală a organismului în fața necunoscutului. Pe de altă parte, atunci când aceasta însoțește teama de exprimare, cele două tind să inhibe personalitatea și să declanșeze binecunoscuta stare de neliniște care te face mai apoi să te simți complexat. Dacă vrei să te descurci de minune în fața publicului, trebuie să scapi de această frică. Pentru a face asta, trebuie s-o înfrunți direct! Ia-ți inima în dinți și începe să vorbesti mai întâi în fața unui grup mic de persoane. Pe măsură ce audiența ta crește, te vei controla mult mai bine și vei avea mai multă încredere în abilitățile tale.

4. Body language

Este bine de știut că limbajul verbal are un impact de doar 7%, cel paraverbal de 38%, însă cel mai important este limbajul non-verbal, cu un procent de 55%. Limbajul corpului, subiect care atrage în ultimul timp din ce în ce mai mulți oameni, constă în expresia facială, poziția corpului și gesturi. Un discurs impecabil trebuie să fie însoțit și de o expresie facială în concordanță cu ideile enunțate, de aceea, este recomandat sa iti îmbunătățești tehnica uitându-te în oglindă.

Cu toate că poate părea greu, vorbitul în public nu este imposibil și reprezintă o situație pe langă care, fie că vrem, fie că nu, vom trece la un moment dat în viață. Este bine să fii pregătit și sperăm că tehnicile de mai sus te vor ajuta.

Related Posts

Leave a reply