Strada Frumoasa nr. 31

Pe tine ce te face viu?

„Nu te întreba ce are lumea nevoie; întreabă-te ce te face pe tine viu. Apoi mergi şi împlineşte acel lucru. Pentru că lumea are nevoie de oameni vii.” – Howard Thurman

De când eram copil, mi-a plăcut să creez artă. Era ce știam să fac cel mai bine, venea în mod natural și îmi aducea cea mai mare bucurie. Mereu când cineva mă întreba ce vreau să fiu când mă fac mare, răspunsul mereu era, invariabil, artist!

În orice caz… opiniile celor din jur nu erau prea încurajatoare. Eram constant victima unor întrebări precum „Dar nu ți-ar plăcea să locuiești într-o casă frumosă și să conduci o mașină bună? Cum ai de gând să îți câștigi existența atât timp cât nu sunt locuri de muncă pentru artiști? Ar trebui să faci ceva mai rațional.”

Din fericire, nu am urmat niciodată „sfatul” și am continuat să fac ceea ce îmi place. Acum sunt artist cu normă întreagă, liber profesionist,  îmi conduc propria afacere.

În realitate, sunt diverse căi prin care un artist își poate câștiga existența. Cred că cel mai greu moment din viața unui artist este acela în care trebuie să aleagă între a avea încredere în pasiunea lui sau a se conforma normelor unei concepții îmbătrânite.

Având în vedere competiția acerbă de pe piață muncii, aș spune că orice cale ai alege este dificil să te ridici la nivelul cerințelor. Mai mult, când faci ceva ce nu te reprezintă, ești nevoit constant să depui extra efort, ceea ce te face mai puțîn competitiv în raport cu ceilalți.

Când lucrezi cu și din pasiune, ești mai determinat să îți atingi scopurile propuse. Depui mai mult efort, pentru că te
preocupă mai mult; și randamentul este pe măsură. Deși eșecurile pot avea un impact mai intens, fiecare reușită, oricât de mică, vine la pachet cu o satisfacție infinit superioară.

Singurul care trebuie să creadă în visul tău ești tu.

Mădălina Ghețu

Leave a reply